Select Page

BINTULU: Menteri di Jabatan Ketua Menteri (Integriti dan Ombudsman) Datuk Talib Zulpilip yang mewakili Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg melancarkan Tegas Digital Innovation Hub (TDIH) di Naim Street Mall, Bintulu Paragon hari ini.

TDIH yang baru di sini berfungsi sebagai platform inklusif untuk memupuk bakat, usahawan sokongan dan mewujudkan inovator untuk Sarawak.

Talib percaya bahawa dengan pelancaran hab itu akan membawa inovasi yang akan memberi manfaat kepada Bintulu dan Sarawak dalam masa terdekat.

“Bintulu diberkati dengan sumber semula jadi yang berlimpah dan ditambah pula dengan kawasan perindustrian di Kidurong dan Samalaju menjadikannya salah satu daya utama ekonomi utama, terutama di rantau pusat. Itulah sebabnya pengenalan Hub Inovasi Digital di sini sangat tepat pada masanya, “katanya.

“Dengan adanya bakat yang sangat mahir, dan peluang untuk menyumbang kepada ekonomi yang berkembang maju di sini, Hab Inovasi akan menjadi tumpuan kepada ahli-ahli masyarakat Bintulu lain untuk turut serta dalam aktiviti ekonomi di sini,” katanya.

Beliau mewakili Abang Johari, berkata ketika melancarkan TDIH di Naim Street Mall, Bintulu Paragon hari ini.

Menurutnya, ia adalah sebahagian daripada visi Sarawak untuk menerapkan penekanan yang lebih besar dalam Ekonomi Digital yang mana ekonomi baru dapat dikuasai oleh pengetahuan, inovasi dan teknologi digital seperti yang digariskan dalam Strategi Ekonomi Digital Sarawak 2018-2022.

Talib menambah bahawa Sarawak berpotensi mengubah ekonomi negeri daripada konvensional dan ke dalam digital dengan segala kekuatan yang ada.

“Kestabilan politik kita, dan usaha kita yang diiktiraf dalam tadbir urus yang baik, sumber alam semula jadi yang luas dan pelbagai, sumber alam semula jadi yang luas dan pelbagai, potensi tenaga yang boleh diperbaharui dan lokasi geografi yang sangat strategik adalah perkara utama yang mesti kita gunakan untuk mengubah ekonomi kita, “Katanya.

Turut hadir adalah isteri Talib Datin Dr Zaliha Abdullah, TEGAS Pengerusi dan Pembantu Menteri Perancangan Bandar, Pentadbiran Tanah dan Alam Sekitar Datu Len Talif Salleh, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Amar Mohamad Morshidi Abdul Ghani, Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Hal Ehwal Korporat) Abdullah Saidol, Menteri Belia dan Sukan Datuk Snowdan Lawan, Penolong Menteri Undang-Undang dan Kastam Orang Asal John Sikie Tayai, Ahli Dewan Undangan Negeri Samalaju Majang Renggi dan Adun Telang Usan Dennis Ngau.

Kredit : SarawakVoice (https://sarawakvoice.com/2019/02/18/bintulu-develop-platform-to-boost-digital-ecosystem/)